Στεμνίτσα
Ένα αρχέτυπο Αρκαδικό Ορεινό χωριό, η Στεμνίτσα (Σλαβικό ‘τόπος με δέντρα’) φωλιάζει σφιχτά στις ορεινές χαράδρες της Κλινίτσας, στις πλαγιές του Μαινάλου. Το χωριό, γεμάτο ιστορία, εσωστρεφές και αμυντικό, αρχικά χτίστηκε γύρω από τη πιο υπερασπίσιμη γειτονιά, το ‘Κάστρο’, και αργότερα επεκτάθηκε στις νοτιοδυτικές πλαγιές δημιουργώντας δέκα συνοικίες που πήραν το όνομά τους είτε από φυσικές πηγές είτε από εκκλησίες, τα κέντρα της ζωής του χωριού.
Οι κάτοικοι του χωριού, με λίγες ευκαιρίες να κερδίσουν τη ζωή τους από το ορεινό έδαφος, στραφήκαν στο εμπόριο και επικεντρώθηκαν στη μεταλλοτεχνία, γρήγορα γίνοντας ένα από τα κύρια κέντρα εμπορίου και βιοτεχνίας στην Ελλάδα από τον 18ο αιώνα. Φτάνοντας πανω απο χίλιους κατοίκους, η δουλειά τους περιλάμβανε θρησκευτικά αντικείμενα, όπλα, ασημένια και χρυσά κοσμήματα και καμπαναστάσια εκκλησιών, με τα σοκάκια γεμάτα από θορυβώδη εργαστήρια στον ισόγειο. Για να προστατεύσουν το εμπόριο τους, ανέπτυξαν τη δική τους μυστική γλώσσα, τα Μεστιτσιώτικα. Καθώς οι άντρες ταξίδευαν για το μισό έτος για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, οι γυναίκες έγιναν καθοριστικά πρόσωπα στα νοικοκυριά τους.
Οι δεξιότητες στη μεταλλοτεχνία των κατοίκων έκαναν το χωριό κέντρο παραγωγής όπλων για την Ελληνική Επανάσταση της δεκαετίας του 1820. Το χωριό έγινε το αγαπημένο κρησφύγετο διάσημων αγωνιστών, συμπεριλαμβανομένων των Κολοκοτρώνη και των γιων του και υπήρξε το κέντρο για τη πρώτη επίσημη σύγκληση της Ελληνικής Βουλής, στις 27 Μαΐου 1821, στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στην άκρη του χωριού.
Η παράδοση της ασημουργίας ζει ακόμα στην Ακαδημία Ασημουργίας και τα καταστήματα κοσμημάτων που θα συναντήσετε στον κεντρικό δρόμο. Η πολυσύχναστη κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται σε υψόμετρο 1083 μέτρων, με τα πολλά καφενεία της γεμάτα ζωή σε όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι η αφετηρία για πολλους περιπάτους στο χωριό. Κατευθυνθείτε ανατολικά προς τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και πέρα από αυτήν στην ‘Μητέρα των Πηγών’ ή ανηφορίστε στο Κάστρο για να δείτε τη θέα της κοιλάδας από το Ηρώο. Δυτικά, περπατώντας στον δρόμο για τη Δημητσάνα, φτάνετε στο ‘Αεράκι’ όπου, σε μια καθαρή μέρα, έχετε πανοραμική θέα στο κάστρο της Καρυταίνης και προς το Ιόνιο Πέλαγος και το νησί της Ζακύνθου.
Πιο μακριά, μπορείτε να εξερευνήσετε τη Χαράδρα του Λούσιου με τον φημισμενο παγωμένο ποταμό και τα διάσημα μοναστήρια του 16ου αιώνα, καθώς και τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας, 335 π.Χ., ενός σημαντικού ιερού και κέντρου θεραπείας για τον θεό Ασκληπιό, ή να επισκεφτείτε το ενδιαφέρον Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Πιο μακριά, μπορείτε να επισκεφτείτε το κάστρο της Καρυταίνης, το ‘Τοledo’ της Ελλάδας ή την Ανδρίτσαινα και τον Ναό του Απόλλωνα στις Βάσσες.







Αρκαδία
Η μυθική Αρκαδία, κρυμμένη στην ορεινή καρδιά της Πελοποννήσου, στη νότια Ελλάδα, είναι μια γη γεμάτη ποτάμια, βαθιές δασωμένες χαράδρες, λιβάδια με άγρια λουλούδια, μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά και αρχαίες πόλεις. Ο πανοραμικός χαρακτήρας της αρκαδικής ζωής, που γεννήθηκε από την ορεινή της απομόνωση, έγινε το πρότυπο του χαμένου παραδείσου στην ποίηση των Ρωμαίων και στη λογοτεχνία της Αναγέννησης. Στην καρδιά της Αρκαδίας βρίσκεται η ορεινή Γόρτυνια με τα διάσημα δίδυμα χωριά Δημητσάνα και Στεμνίτσα. Δύσκολα προσβάσιμα στο παρελθόν, έγιναν κρησφύγετο για ήρωες και αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τα μοναδικά δάση ελατης και η ανέγγιχτη φύση έχουν κάνει την Αρκαδία καταφύγιο για τον οικοτουρισμό. Η περιοχή φιλοξενεί το Ευρωπαϊκο πιστοποιημένο Μονοπάτι, Mainalon Trail, , μήκους 75χλμ., που συνδέει τα Λαγκαδία με το χωριό Στεμνίτσα, περνώντας από διάφορα χωριά και δασικά μονοπάτια. Διατίθενται ευκαιρίες για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση και σκι στο ίδιο το βουνό Μαινάλων, αλλά και canyoning, πεζοπορία σε ποτάμια και rafting στους γύρω ποταμούς Λούσιο και Αλφειό, καθώς και ιππασία, καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχών.
Η Πελοππονησος ειναι πασιγνωστη για τις γαστρονομικές επιλογές, κερδιζοντας την 2η θεση στον κοσμο στα World Taste Atlas Awards 2024. Η Αρκαδια συνεσφερει εξαιρετικα τοπικα γαλακτοκομικα προϊόντα, αρνί και κατσίκι, το μέλι από το βουνό Ελάτης Μαινάλου και των πάντα παρόντων καρυδόπιτων. Η Γορτυνια αναδύεται ως γαστρονομικός προορισμός, με νέους σεφ να δίνουν νέα πνοή στην παραδοσιακή αρκαδική "χωριάτικη κουζίνα" σε κοντινά χωριά και πόλεις.
Η περιοχή φιλοξενεί την διάσημη αμπελουργική περιοχή της Μαντινείας, γνωστή για τα ιδιαίτερα λευκά κρασιά της, και οι τοπικοί αμπελώνες προσφέρουν οργανωμένα καταστήματα και ξεναγήσεις.





